Szombathelytől északra a Kőszegi-hegység lábánál, az Alpok-alja legszebb falvának szomszédságában épült fel az üdülőfalu, Novákfalva.

A város zaját maguk mögött hagyó kirándulók a nyugalom és a csend szigeteként ismerhetik meg a festői környezetben lévő, kristálytiszta levegőjű üdülőfalut. Velem klimatikus gyógyhely, levegője a légzőszervi betegek számára jótékony hatású. Szeretettel várjuk a zavartalan pihenésre, testi-lelki felfrissülésre, aktív kikapcsolódásra vágyókat.

 

Velem község határában, a keresztény magyar állam alapításának 1000. évében 2001. októberében nyílt meg Novákfalva Üdölőfalu és Millenniumi Emlékpark. A létesítmény alapítójának, Novák Tamásnak az volt a célja, hogy a vendégekben erősödjön a magyarságtudat, mélyüljön a kötődés a magyar nemzet múltjához és kultúrájához. A faluban sétálva honfoglalás kori és avar kori emlékekkel találkozhatunk.A jurta alakú épületekben kiállítások és megemlékezések kerülnek megrendezésre. A szoborgyűjtemény olyan magyar embereknek állít emléket, akik fontos szerepet játszottak a különböző korok történelmében és kultúrájában. A Millenniumi Emlékmű a falu szabadtéri temploma. A területét cölöpök veszik körül, mely a honfoglalás kori cölöpvárakra emlékeztet. A fölszentelt területet mesterséges patak különíti el a világi résztől, de híd kapcsolja össze őket, így alkotva egységet. A híd két oldalán a zöldhalompusztai leletből származó szkíta aranyszarvasok másolatai láthatók. A hely igen kedvelt a házasulandók körében. A bejáratnál 21 faragott oszlop áll, a honfoglalókról készített rajzokkal, valamint régészeti leletek képeivel. Érdekes látnivaló még a kalotaszegi harangtorony és a régi magyar vármegyéket ábrázoló 72 kopjafa is.

A gazdag és igen terjedelmes történelmi anyagot érdemes idegenvezető segítségével megismerni.